A Növénytermesztők, kertészek és növényvédők havi lapja

Aktuális számunk

Legutóbbi különszámunk

Agrofórum 2010 Április

Tavaszi szél vizet áraszt…
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

A vízgazdálkodás helyzete Magyarországon
(Kolossváry Gábor)
A szerző írásában áttekinti Magyarország múlt századi vízpolitikáját, továbbá az EU vízpolitikájának irányvonalait, valamint a vízgazdálkodás fontosabb kihívásait és főbb célkitűzéseit napjainkban.

Zárógondolatok a belvízről
(Dr. Vajdai Imre)
A belvízkárokról szóló ismertetéseik lezárásaként a belvízi problémák megoldására, kezelésére, vagyis a megelőzésre, a védekezésre és az utóhasznosításra tesz néhány javaslatot a szerző írásában.
Bővebben…

FÓKUSZBAN A KUKORICA

Monokultúrás vagy vetésváltásos legyen a kukoricatermesztés?
(Dr. Széll Endre, Dévényi Károlyné, Szél Ágnes)
A nem új keletű kérdéskörre választ kaphatnak a szegedi GK Kht. szakembereinek írásából, melyben a monokultúrás termesztés és a vetésváltás hatását vizsgálták a kukorica termésmennyiségére és a gyomosodásra, figyelembe véve egyúttal a műtrágyázás és az amerikai kukoricabogár elleni védekezés szempontjait is.

A kényelmes kukorica gyomirtó szer (x)
(Rikk István)
Ismerjék meg a Bayer CropSciences új kukorica gyomirtó szerét, az Adengot (izoxaflutol + tienkarbazon-metil + ciproszulfamid).

A magyarországi árukukorica-termesztés jelene, és a kukorica monokultúra kilátásai
(Dr. Keszthelyi Sándor)
Az írásból áttekinthetik a hazai árukukorica jelenkori termelési viszonyait, valamint a monokultúrás kukoricatermesztés agrotechnikai és növényvédelmi sajátosságait, továbbá szó esik a monokultúrás termesztést veszélyeztető biotikus tényezőkről is.

Principal® – Miért? (x)
(Borsos László, Rácz István)
Principal (nikoszulfuron+rimszulfuron) gyomirtó szer a DuPont Magyarország Kft. kínálatában a kukoricatermesztők számára.

Az alkalmazástechnika fontossága a kukorica gyomirtásban (x)
(Máté Endre)
A Syngenta Kft. kísérleti csoport vezetője vall az alkalmazástechnika jelentőségéről a kukorica posztemergens gyomirtásban.

Eredményes kukoricatermesztés starter- és mikrobatrágyákkal
(Dr. Sebestyén Endre, Gyulai Balázs)
A szerzők írásukban a mikroba- és starterműtrágyázás hatását értékelik a kukoricagyökerek növekedésére és fejlődésére, melynek nagy jelentősége lehet kukoricatermesztés eredményességének javításában, ugyanis a szárazanyag-termelés nagymértékben függ a gyökérzet fejlettségétől.

Részben régi, részben új arcok a Magyar Kukorica Klub vezetésében. Tudósítás
(AF)
A tudósításból a Magyar Kukorica Klub 2010. február 24-én tartott tisztújító közgyűlésének fontosabb eseményeit tekinthetik át.
Bővebben…

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Továbbra is a gabonafélék veszélyes kártevői a vetésfehérítő bogarak
(Dr. Nádasy Miklós, Dr. Szabolcs János)
A kalászosokon egyes évjáratokban súlyos károkat okozó vetésfehérítő bogarak időbeni felismerésében és az ellenük való védekezésben ad tanácsot az írás, bemutatva e bogarak földrajzi elterjedését, alaktani leírását, biológiáját, tápnövényeik körét és kártételüket, valamint az előrejelzési és védekezési lehetőségeket.

2010 – újra jubileum a gabonaföldeken (x)
(Farády László)
Ismerjék meg a Bayer CropSciences Jubileum-csomagját, melyben gyomirtó és gombaölő szer is megtalálható a gabonatermesztők számára.

Költségtakarékos, biztonságos megoldások kalászosokban (x)
(Rácz Tibor)
Ismerjék meg a kalászosokban tavasszal felmerülő növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási problémákra kínált Cheminova megoldásokat.

LINZER WARE-termékcsalád – minőségi, granulált műtrágyák (x)
(Vári Rita)
A Linzer Agro Trade Hungary Kft. a Linzer Ware-termékcsaládot kínálja álló alap- és fejtrágyázásra.

Szója fajta-összehasonlító kísérletek eredményei – 2009
(Szekrényes Gábor)
Az államilag elismert és állami elismerés céljára bejelentett szójafajták különböző éréscsoportok, illetve minőségi tulajdonságok alapján végzett kisparcellás fajta-összehasonlító vizsgálatainak 2009-es eredményeit tekinthetik át az írásból.

A szója az AKG növénye (is) lehet?
(Dr. Balikó Sándor)
A hazai takarmánybázis növelése érdekében a mainál jóval nagyobb szerep hárulhatna a szójára, melynek termesztése – az AKG keretein belül is – számos olyan előnnyel jár, amelyekkel érdemes olvasóinknak is tisztában lenniük.

Diákoldal. Növények előállításának transzgénikus módszerei
(Oláh Judit)
Az írásból a növény-biotechnológia témaköréhez kapcsolódóan a növényi transzformálás lehetőségeit ismerhetik meg közelebbről olvasóink.

Ezt ki kell próbálni! – YaraVitaTM újgenerációs lombtrágya család már a kereskedőknél! (x)
(Dr. Czinege Erik)
Tekintsék át a Yara lombtrágya ajánlatát a fontosabb szántóföldi növénykultúrákban.

Diákoldal. A bioetanol mint alternatív energiaforrás
(Erdei Éva)
A fosszilis energiahordozók kimerülésével és a környezetvédelem előtérbe kerülésével egyre nagyobb szerepet kap életünkben a megújuló energiaforrások felhasználása. A bioetanol lehet az egyik lehetséges megújuló energiaforrás, amely részben kiválthatja a fosszilis energiaforrásokat, illetve fokozott alkalmazásával csökkenthető a környezetszennyezés.

PANTERA – „a türelmes agronómus szere” (x)
(Weszp Mihály)
A Chemtura a Pantera 40 EC (quizalofop-p-tefuril) posztemergens gyomirtó szert ajánlja a repcetermesztők figyelmébe.

Keverékekkel megújuló zöldtrágyázás (x)
Zöldtrágyanövények a Lajtamag Kft. kínálatában.

Hasznosítsuk a napenergiát!
(ifj. Csíbor István)
Ma már szinte mindenki tud valamennyit a napelemekről, azonban mégis érdemes röviden áttekinteni a főbb napelem típusokat, azok jellemzőit, valamint az energiahasznosítás lehetőségeit.
Bővebben…

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Miniszter voltam…(11.) Beszélgetés dr. Nagy Frigyessel
(Dr. Bódis László)

Kipróbáltam a Genius-t (x)

Kipróbáltam a Taltost (x)

A magyar növényvédelmi szervezet kialakulásának története… (4.)
(Szentgyörgyi László, Dr. Eke István)
A hazai növényvédelmi szervezet történetét bemutató sorozat mostani része a növényegészségügy szervezetének létrehozásáról szóló korabeli elképzeléseket, javaslatokat idézi fel.

Kipróbáltam az Ikarus-t (x)

Napraforgófajták betegségekkel szembeni rezisztenciavizsgálatának eredményei, 2009
(Dr. Gergely László és mtsai)
A helyes fajtaválasztásban nyújthat segítséget a napraforgó-termesztők számára az elmúlt évi országos kisparcellás fajtakísérletek (államilag elismert, összehasonlító, valamint EU-s fajták) növénykórtani vizsgálatait táblázatos formában bemutató írás, ugyanis közismert tény, hogy a fajták genetikai termőképessége és a köztermesztésben elért terméseredmények között lényeges eltérések mutatkozhatnak.

Kukoricák, napraforgók: vigyázz, kész, start! (x)
(Antal Anikó dr.)
A Kwizda Agro a Pannon Starter műtrágyát ajánlja a kukorica- és a napraforgó-termesztők számára.

Kórokozó gombák a fűmagtermesztésben (2.)
(Dr. Varga Zsolt)
Védekezzünk-e a jelenlegi gyakorlattal ellentétben a gombabetegségek ellen a termesztett fűállományokban, megéri-e költeni a fűmagtermesztés során egy, esetleg több gombaölő szeres védekezésre? A kérdések megválaszolására jelen publikációban szeretne a szerző a fűmagtermesztő kollégáknak némi támpontot adni.

Szezonnyitó szakmai konferencia a BAYER-nél. Tudósítás
(Dr. Demes György)
A növényvédelmi szezon ünnepélyes megnyitásával egybekötött szakmai konferenciát tartott a Bayer CropScience Magyarország 2010. február 5-én Siófokon. A szakmai program fontosabb pillanataiba nyerhetnek most betekintést munkatársunk tudósításából.

Komposzttrágyázás hatása a talaj tápelem-szolgáltató képességére
(Benedek Szilveszter és mtsai)
A gödöllői Szent István Egyetem Talajtani és Agrokémiai Tanszékén különböző arányú komposztot tartalmazó tenyészedény-kísérletekben vizsgálják a komposzttrágyázás hatását a talaj tápelem-szolgáltató képességére, melynek eredményeiről jelen írás kereteiben számolnak be.

Környezettudatos növényvédelem. Tudósítás
(Molnár Zoltán)
Sajtóbeszélgetés keretében számolt be a Syngenta Növényvédelmi Kft. a szaksajtó és az országos lapok képviselői számára az elmúlt évi eredményeiről, és az idei terveiről.

BIOTECHNOLÓGIA

Az ’Amflora’ GM-burgonyafajta 2010-től termeszthető az EU-ban
(Dr. Heszky László)
Március 2-án az Európai Bizottság engedélyezte a BASF kutatói által előállított „genetikailag optimalizált” keményítőtartalmú burgonya fajta kereskedelmi forgalmazását és termesztését mind élelmiszer és takarmány, mind ipari felhasználási célra.

A GM-fajták globális termesztése – 2009
(Dr. Heszky László)
A transzgénikus növények globális termesztésében a világ, az EU és hazánk szempontjából bekövetkezett legfontosabb változásokat, aktuális trendeket mutatja be az írás, mely számos hasznos információval szolgál mind a politikusok, mind a gazdák számára.

20 éves a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont
(Dr. Bódis László)
Tudósítás a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont 20. éves fennállása alkalmából tartott szakmai rendezvényről, melyen az MBK múltjáról, jelenéről és a jövőről szóltak az előadások.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Fajtaválasztás zöldbabtermesztéshez
(Nagy Kitti)
A szerző írásában a fajtaválasztás ismérveit és szempontjait foglalja össze a szabadföldi és hajtatásban végzett zöldbabtermesztése során, bemutatva egyben a hazánkban különlegesnek számító fajtatípusokat, valamint a zöld hüvelyű zöldbabfajták termesztésének kísérleti tapasztalatait.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Termőegyensúly
(Dr. Szalay László)
Mi az alternancia, mi áll kialakulásának hátterében, és mindez hogyan küszöbölhető ki? A kérdésekre választ nyerhetnek a gyümölcsfák termőegyensúlyának fenntartásával foglalkozó cikkből.

Könyvismertetés. Dr. Gonda István: Csonthéjas gyümölcsfák metszése
(Vaszily Barbara)
A könyv gazdag ábra és képi illusztrációval a maga nemében kuriózumnak számít a hazai gyümölcstermesztés területén, mely metszési szempontból vizsgálja a csonthéjas gyümölcsfajok sajátosságait és eltéréseit.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Tőkepótlás
(Dr. Zanathy Gábor)
Az eredményes szőlőtermesztés egyik fontos alapfeltétele a jól beállt, hiánymentes tőkeállomány, melynek fenntartása érdekében érdemes áttekinteni a tőkepótlás lehetséges módszereit, azok megválasztása során figyelembe veendő szempontokat, valamint a tőkepusztulások hátterében álló okokat.

A bor minősége a szakszerű tápanyagellátással kezdődik (x)
(Dr. Zsom Eszter)
A K+S Kali GmbH tápanyagellátási javaslata szőlőben.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Hogyan válasszunk?… (11.) Burgonyaültető gépet
(Dr. Füzy József)
A szerző írásában a burgonyaültető gépek jellemző technikai-műszaki megoldásait mutatja be, illetve a gépek kiválasztására, az ültetés lebonyolítására, gyakorlati megvalósítására kíván ajánlásokat és tanácsokat adni.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Szekszárdi Növény Zrt. – 15 éve Partnerei szolgálatában! Tudósítás
(Rácz Norbert)
Tudósítás a Szekszárdi Növény Zrt. jubileumi ünnepségéről.

Agrármúltunk nagyjai. Széchenyi István (1791-1860)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Széchenyi István életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

Letöltés:
Az itt található tartalom csak előfizetők számára tekinthető meg!