A Növénytermesztők, kertészek és növényvédők havi lapja

Aktuális számunk

Legutóbbi különszámunk

Agrofórum 2010 December

…hogy a lelkek találkozzanak
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

A finanszírozás szűkítésének rövid- és középtávú hatása az agráriumra
(Kemény Gábor)
A szerző bemutatja a pénzügyi válság hátterét, és ennek hatását a hazai mezőgazdaságban szereplő egyéni és társas gazdaságok likviditására. Ismerteti a kereskedelmi banki finanszírozás, a lízingfinanszírozás, valamint a szállítói és integrátori hitelezés szűkülésének nagyságát, továbbá röviden összefoglalja a hitelszűkülés rövid- és középtávú hatását a mezőgazdaságra.

FÓKUSZBAN A GÉPESÍTÉS

Mezőgazdasági gépbeszerzések támogatása (2007-2009)
(Dr. Hajdú József)
A „Mezőgazdasági üzemek korszerűsítése” intézkedés keretében a gépbeszerzések támogatására mintegy 102,6 Mrd forint került kifizetésre 2007 és 2009 között. Ez mintegy 330 Mrd forintos gépberuházás megvalósítását tette lehetővé a három éves ciklusban a növénytermesztés, a kertészet, az állattartás, az erdészet, az öntözés és az élelmiszer-feldolgozás területén. A támogatással  beszerzett gépek statisztikai adatainak értékelését, az AKI által készített gépforgalmazási statisztika alapján mutatja be az írás.

Egy nyomon járunk… Beszélgetés Búvár Gézával, a KITE vezérigazgatójával…
(Dr. Demes György)
Az RTK hálózat kiépítéséről, az új technológia alkalmazásának lehetőségeiről, feltételeiről és nem utolsó sorban előnyeiről kérdeztük a KITE vezérigazgatóját.

Új és megújult Vario 800 és 900 traktorok
(Dr. Demes György)
Az írásból megismerhetik az új Fendt Vario 828 és a Fendt Vario 939 traktorokat, rajtuk keresztül pedig a Vario 800 és 900 szériák legújabb modelljeit, illetve azok igazi újdonságokat is hordozó műszaki tulajdonságait.

PR-Dow (x)
Rövid „hírcsokor” a Dow AgroSciences háza tájáról.

Ismerjük meg a betakarító gépeket… (16.) Rendfelszedő kocsik
(Dr. Bense László, Nagy István)
A sorozat mostani részében a gépesítés előtti időkben alkalmazott szénabegyűjtéstől kezdve ismerhetik meg a rendfelszedő kocsik történetét és fejlesztéseiket, egészen a mai modern gépekig.

A szálastakarmány betakarítás új és megújult gépei a CLAAS-tól
(Dr. Demes György)
Az írás középpontjában a CLAAS „zöldvonal” gépei, azaz a legújabb, illetve megújult kaszák, rendképzők, valamint rendfelszedő pótkocsik és bálázók állnak.

Bemutatkozott a Köckerling Vector 460 nehézkultivátor (x)
A Köckerling Vector 460 nehézkultivátor használatának előnyei gyakorlati tapasztalatok alapján.

Hogyan válasszunk… (13). Szántóföldi kultivátort
(Dr. Jóri J. István)
A sorozat jelen részében a szerző, a szántóföldi kultivátorok kiválasztásához, beszerzéséhez és használatához ad közre számos ismeretanyagot és ötletet.

Lemken Kristall 9/300 U cultivator (Varázsszó a “Trimix) (x)
Ismerjék meg a Lemken új szántóföldi kultivátorát, a Kristallt.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Online szakfolyóiratot indít az MTA TAKI. Sajtóközlemény
Hírek az MTA TAKI háza tájáról, a most induló online tudományos szakfolyóirat kapcsán.

A hazánkban használt növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata…
(Dr. Pethő Ágnes, Somogyiné Pálos Éva, Baranyi Tibor)
Az EU-s irányelv a jogharmonizációval párhuzamosan előírja az adott hatóanyag és készítményeik meghatározott időre történő nemzeti felülvizsgálatát. A hazai felülvizsgálat eredményeképpen a hatóanyagok száma minden felhasználási területen csökkent, mivel több került visszavonásra, mint amennyi bekerült a forgalomba új hatóanyagként. Az atkaölő, talajfertőtlenítő és a baktériumölő hatóanyagok száma kritikussá csökkent, bár eredetileg is rendkívül kevés volt a számuk. Hogy várhatóan milyen növényvédelmi következményei lesznek a hatóanyag-kínálat csökkenésének, illetve milyen lehetőség van a hiányzó készítmények pótlására, megtudhatják az írás második részéből.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Miniszter lettem… (17.) Beszélgetés dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel
(Dr. Bódis László)
Beszélgetés dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel a vidék felemelkedése érdekében tervezett kormányzati intézkedésekről, az agrárprogramról, valamint a földbérleti és a birtokviszonyokról.

A Syngenta Seeds összefoglaló válaszai a napraforgó-termesztés 2010-ben fellépő problémáira
(Kovács Attila, Bíró János)
Az írásban, a Syngenta Seeds szakemberei adják közre a konkrét vizsgálatokból, valamint országos rálátásunkból származó tudásukat a napraforgó-termesztés problémáival kapcsolatban, korrekt szakmai válaszok és következtetések, valamint konkrét útmutatások megfogalmazásával.

A Junior Prima Díj 2010 kitüntetettje: Horváthné dr. Petróczy Marietta. Interjú
(Molnár Zoltán)
Beszélgetés Horváthné dr. Petróczy Mariettával, a Junior Prima Díj Oktatás és Köznevelés kategóriájának kitüntetettjével.

V. Növényorvos Nap – Teltház az V. Növényorvos Napon. Tudósítás
(Polgárné Balogh Eszter)
A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara szervezésében megtartott V. Növényorvos Nap konferencián a Kamara fennállásának 10 éves történetéről, a növényvédelmi szakigazgatás rendszeréről, a biogazdálkodás növényvédelmi vonatkozásairól, az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékok vizsgálatáról, az egészséges bor jellemző összetevőiről, a mögöttünk levő év növényvédelmi tapasztalatairól, valamint a növényorvosi hivatás FEOR rendszerben való besorolásáról hallhattak érdekes előadásokat a meghívottak.

Cargill Magyarország Zrt. (x)
Bemutatkozik a Cargill Magyarország Zrt.

TERMÉNYPIAC

Terménypiaci összefoglaló
(PN)
A főbb szántóföldi kultúrák (búza, kukorica, napraforgó, repce), valamint a növényi fehérjék vonatkozásában a világ terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását tekinthetik át.

Extrém év a terménypiacon is. Riport
(Kosztolányi Attila)
A Goldkern Kft. belkereskedelmi igazgatóhelyettesével – egyfajta évértékelőként – a terménypiaci szempontból is extrém esztendőnek tekinthető 2010-es év tanulságait foglaltuk össze, egyben a jövő év terménykereskedelemi kihívásaira is előretekintve.

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk „géntechnológiául” (6.) A géntechnológiát megalapozó felfedezések
(Dr. Heszky László)
A sorozat mostani részében azokat a Nobel-díjas eredményeket (genetikai kód, génreguláció, DNS szekvenálás, restrikciós enzimek, rekombináns DNS, PCR technika) foglaljuk össze, melyek lehetővé tették a géntechnológia kidolgozását a 20. század végére.

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

Fás szárú energianövények termesztése (4.) Elővetemény megválasztása és talajművelés…
(Dr. Gyuricza Csaba)
A fás szárú energianövények termesztését és felhasználását bemutató cikksorozatunk folytatásaként a termesztéstechnológia első lépéseit, vagyis az elővetemény megválasztásának szempontjait, valamint a helyes talaj-előkészítés menetét mutatjuk be.

A biogáz-előállítás és -felhasználás helyzete Franciaországban
(Dr. Somogyi Norbert)
Az írásból a franciaországi biogáztermelés módszereiről, felhasználási módjairól és jövőbeni lehetőségeiről nyerhetnek hasznos ismerteteket.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Különleges hüvelyes zöldségnövények
(Nagy Kitti)
Bab- és borsókülönlegességek, valamint a földimogyoró rövid termesztéstechnológiai ajánlásaival a hüvelyes zöldségnövények termesztéséhez igyekszünk kedvet csinálni.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Génmegőrzés magas színvonalon
(Dr. Szalay László)
Nagy-Britanniában mindig is nagy hangsúlyt fektettek az értékek megőrzésére. Mégis, hogyan történhet mindez a gyümölcsfajok- és fajták esetében? Minderre választ kaphatnak az Angol Nemzeti Gyümölcs Fajtagyűjtemény múltját és jelenét bemutató írásból.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Föld alatti hálózat az ültetvényben
(Dr. Zanathy Gábor)
Ha kíváncsiak arra, hogy a szőlő arbuszkuláris mikorrhiza kapcsolata szakkifejezés mit is takar, és mindez milyen előnyökkel járhat szőlőtermesztésben, akkor ajánlott elolvasni az e témában nélkülözhetetlen ismereteket összefoglaló írást.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Agrármúltunk nagyjai. Tessedik Sámuel (1742-1820)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Tessedik Sámuel életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

In memoriam. Bocz Ernő (1920-2010)
(Dr. Pepó Péter)

In memoriam. Scheer Csaba
(1964-2010)

Jegyzet minden kedves olvasónak egy könnyedebb témáról
(Kurucz Miklós)
A rendhagyó jegyzet a Szent János áldomás témakörét járja körbe.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

Letöltés:
Az itt található tartalom csak előfizetők számára tekinthető meg!