A Növénytermesztők, kertészek és növényvédők havi lapja

Aktuális számunk

Legutóbbi különszámunk

Agrofórum 2010 Július

Elsodort álmok
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Stratégiai vagyonunk, a termőföld
(Dr. Vajdai Imre)
A szerző áttekinti a világ termőterületeinek alakulását, hangsúlyozva a problémát, hogy a Föld megművelhető területei csak kismértékben növelhetők, míg a világ népessége folyamatosan növekszik. A hazai termőföld helyzetére is kitér, rávilágítva az elmúlt 20 év alatt bekövetkező csökkenésére, és ezt megelőzendő, a védelmére.

FÓKUSZBAN A REPCE

A korszerű repcetermesztés elemei (1.)
(DrPepó Péter)
Hazánkban, de a világ növénytermesztésére is igaz az a tendencia, hogy bizonyos növénycsoportok, különösen az olajnövények, vetésterülete növekedett, és a legfontosabb növényi olajok megtermelt mennyiségében is változások történtek. Immár évtizedek óta a repce a harmadik legfontosabb olajnövény a világon. Hogyan fejlődött a repce vetésterülete, termésátlaga és értékesítése hazánkban – megyénként –, valamint a világ országaiban? Továbbá milyen okok játszottak ebben közre? A kérdésekre választ kaphatnak az elemző írásban.

A repcevetések állapota június közepén
(Lukács József)
Az MgSzH szakembere a repceállományok állapotát ismerteti a márciustól zajló kedvezőtlen időjárási viszonyok után, valamint az előzetesen becsült termésátlagokat is megosztja megyei bontásban az olvasókkal.

Az Ikarus alkalmazási lehetősége az őszi káposztarepce vegyszeres gyomirtásában (x)
(Hoffmanné Pathy Zsuzsanna)
Dow AgroSciences őszi gyomirtási technológiájában az Ikarus-t ajánlja a repcetermesztők számára.

Apró tévedések nagy ára, nagy lehetőségek elmulasztása
(Légrádi Miklós)
A repcetermesztés terén méltán nagy szakmai hírnevet szerzett Somogy megyei gazdálkodót, Légrádi Miklóst arra kértük fel, foglalja össze röviden az Agrofórum olvasói számára, hogyan látja, miben tér el az idei repcetermesztési év az eddig megszokottakhoz képest, mire kell, ill. kellene – tanulva az idei évből – a következő vetésnél nagyobb figyelmet fordítani.

Őszi káposztarepce posztemergens gyomirtási lehetőségei Ikarus-szal… (x)
(Hornyák Attila)
A Dow AgroSciences őszi gyomirtási technológiája repcében a magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények ellen.

Jövőt vetni – KWS-repcék Baranyában! (x)
(Mocskonyi Róbert)
Termelői tapasztalatok a KWS Magyarország Kft. kínálatában szereplő repcehibridekkel.

Ikarus + metazaklór a repce őszi gyomirtásában (x)
(Dow AgroSciences)
A Dow AgroSciences új őszi gyomirtási technológiáját ajánlja a repcetermesztők figyelmébe.

EURALIS-repcék az EURALIS Vetőmag Kft. kínálatában (x)
Az Euralis Vetőmag Kft. 2010-es fajtakínálata a repcetermesztők számára.

Minden rólunk (x)
Hírek és információk a Dow AgroSciences háza tájáról.

Mitől más az idei év a repcében? Interjú
(Kosztolányi Attila)
A nőtincsi „Naszályvölgye” Termelőszövetkezet nyugalmazott termelésirányítóját, a mezőgazdasági szaktanácsadóként mai napig is aktívan dolgozó „repcespecialistát”, Lánci Tivadart, arról kérdeztük, miben látja az idei repcetermesztés nagy kihívásait és gondjait. Mindebből okulva pedig, mire kell, ill. kellene a következő tenyészidőszak során nagyobb figyelmet fordítani.

A repce Genezis termékekre alapozott tápanyag-ellátási technológiája (x)
A Nitrogénművek Zrt. tápanyag-ellátási javaslata repcében.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Zöldtrágyázás kedvezőtlen termőhelyi körülmények között
(Dr. Mikó Péter)
szerző a Szent István Egyetem Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központjában, homokon kialakult rozsdabarna erdőtalajon, több növénnyel (facélia, mustár, olajretek, tavaszi repce, pohánka, tavaszi bükköny + zab, bíborhere, fehérvirágú csillagfürt és fehérvirágú somkóró), 6 éve folytatott másodvetésű zöldtrágyakísérleteinek eredményeiről ad tájékoztatást.

Köztesnövények: milyen fajokat, fajtákat válasszunk?
(fordította: Milkovits Tiborné Dr. Nagy Ida)
Az írás információkkal láthatja el a magyar gazdálkodókat a köztesnövények termesztésére vonatkozóan.

A tarlóvirágos szántók méhészeti és természetvédelmi jelentősége
(Dr. Pinke Gyula)
Az írás középpontjában egy, a Kárpát-medencére jellemző, különleges gyomtársulás áll, amely nemcsak menedéket nyújthat a kemizáció következtében elszegényedett, hasznos beporzó fauna számára, hanem nektárt és pollent termelve jövedelmező tarlómézet biztosíthat a méhészetnek is.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Számvetés. Beszélgetés Margittai Miklóssal, az MVH elnökével
(Dr. Bódis László)
elnökség után elköszön a hivataltól Margittai Miklós. Értesülve a hírről, megkerestük, hogy egy visszatekintő beszélgetés során értékelje a hivatal, és amennyiben erre vállalkozik, egy számvetés keretében a saját munkáját is.

A magyar növényvédelmi szervezet kialakulásának története… (6.)
(Szentgyörgyi László, Dr. Eke István)
Az 1929-ben, Rómában megkötött nemzetközi növényvédelmi egyezmény alapvető célja mellett kimondta, hogy az aláíró államoknak hivatalos növényvédelmi szervezetet kell létrehozni országukban. A sorozat ezen része az 1932-ben, egy FM rendelet által előírt új növényvédelmi szervezet felépítését és feladatkörét mutatja be.

A kalászosok helyes tápanyag-ellátásának fontos tényezői
(Benedek Szilveszter)
A szerző rávilágít – a nitrogén, foszfor és kálium mellett – a kalászosok jó magnézium- és kénellátásának jelentőségére, valamint gyakorlati tanácsokat is ad azok kijuttatásával kapcsolatban.

Még több innováció, szakértelem, termés és haszon
(Dr. Demes György)
A címben jelzett szlogen volt a mottója az immár hetedik alkalommal megtartott, „Bayer Légyott” rendezvénysorozatnak, amelyre az idén május 27-e és június 3-a között, három helyszínen (Szarvason, Hajdúszoboszlón és Lajoskomáromban) került sor. A forgószínpadszerűen rendezett bemutatókon a Bayer CropScience szakemberei ismertették a kalászos, kukorica, napraforgó és repce technológiai kísérletek eredményeit.

Kalászos gabona bemutató – Szekszárd-Palánk
(Sárosdy Andrea)
Június 8-án a Minerág Kft. szervezésében kalászos gabona bemutató zajlott Szekszárd-Palánkon. A fajtabemutató mellett a 2010. évi gabonatermesztési kilátásokról, valamint a Tolna Megyei Agrárkamara mezőgazdasági termelők számára végzett tevékenységéről kaphattak tájékoztatást a meghívott vendégek.

A SAATEN-UNION őszi búzája, a MULAN Európa vezető búzafajtája
A SAATEN-UNION új fejlesztésű adatbázis rendszerének működésbe állításával valamennyi kalászos faj esetében nyomon követhetővé vált az egyes fajták területi részarányának fejlődése, amelynek alapján az őszi búza esetében Európában az első helyen a Mulan áll.

Elmélet után következzék a gyakorlat! Sajtóközlemény
Syngenta Magyarország Kft. május 26-án, Enyingen tartotta hagyományosnak számító szántóföldi bemutatóját, a Szer-Show-t, ahol a cég által kifejlesztett, legújabb növényvédő szereket, és azoknak gyakorlatba átültetett alkalmazhatóságát mutatták be az érdeklődő partnereknek, termelőknek.

Kis-, közép- és agrárvállalkozók konferenciája. Tudósítás
(Dr. Bódis László)
Tudósítás a Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesületének június elején tartott rendezvényéről, melynek szünetében az Egyesület alelnökével, dr. Szőllősi Károllyal beszélgettünk.

Világszínvonalú tartam- és szántóföldi kísérletek. Sajtóközlemény

60 éves az Agro M Zrt. Interjú
(Kosztolányi Attila)
Júliusi lapzártánkkal egy időben, kétnapos szakmai rendezvény keretében ünnepelte az orosházi Agro-M Zrt. fennállásának 60 eves jubileumát. Úgy gondoltuk, a neves esemény, a 60 eves jubileum méltó arra, hogy az Agro-M Zrt.-t, a vezérigazgató Rozsnyai Sándorral készített beszélgetés keretében lapunk olvasói szamara is bemutassuk.

Könyvismertetés. Birkás Márta: Talajművelők zsebkönyve
A Mezőgazda Kiadó júniusi – nyári talajmunkák kezdetéhez időzített – újdonsága Birkás Márta professzor Talajművelők zsebkönyve című műve.

TERMÉNYPIAC

Terménypiaci összefoglaló
(PN)
főbb szántóföldi kultúrák (búza, kukorica, napraforgó, repce) betakarításához közeledve időszerű áttekinteni – az elemzők előrejelzései és várakozásai alapján – a világ terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását.

TERKA-info
(BL, KA)
Terménypiaci kilátások és helyzetek, ahogy azt maguk a gazdálkodók látják.

Hazai terménypiaci kilátások kereskedői megközelítésben. Interjú
(Kosztolányi Attila)
Cefetra Hungary Kft. munkatársait az idei terménypiaci kilátásokról, a várható trendekről kérdeztük.

Terménypiac és -kereskedelem a „sógoroknál”. Interjú
(Kosztolányi Attila)
A Glatz GmbH & Co KG magyarországi képviselőjével az osztrák terménykereskedelem jellegzetességeiről, valamint a hazai terménypiaci kilátásokrólbeszélgettünk.

XIII. Nemzetközi Agrárpiaci Kilátások konferencia. Tudósítás és interjú
(Szilágyi Bay Péter)
Májusban került megrendezésre a XIII. Nemzetközi Agrárpiaci Kilátások konferencia, amelyen Dr. Popp József, az AKI főigazgató-helyettese a hazai állati eredetű termékek helyzetéről beszélt, míg dr. Potori Norbert a főbb növényi termékek kilátásait vizsgálta meg a világpiacon. Az előadásokat követően dr. Udovecz Gábor főigazgatóval beszélgettünk.

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk „géntechnológiául” (1.) A földi élet lényege
(Dr. Heszky László)
A Tanuljunk „géntechnológiául” sorozat indításának célja, hogy lépésről lépésre vezesse be az olvasót a géntechnológia molekuláris világába, részben pótolva az elmúlt évtizedek oktatási hiányosságait..

BIOENERGIA

A kínai nád (Miscanthus sinensis) hazai termesztésének tapasztalatai
(Dr. Percze Attila)
A termesztett biomassza növények között a kínai nád lehet az egyik, amelyik jó adaptációs képességeinek köszönhetően segíthet hazánk megújuló energia-felhasználásának jelentős növelésében. Éppen ezért érdemes az energianádat és a BIOWATT kutatási konzorcium energianád termesztésben szerzett eddigi tapasztalatait közelebbről is megismerni.

A kínai nád mint alternatív kultúrnövény Franciaországban
(Dr. Somogyi Norbert)
Párizstól délkeletre, három évvel ezelőtt hét gazda úgy döntött, hogy az egyre bizonytalanabb gazdasági helyzetben létrehoz egy egyesületet, melynek célja az energianád termesztése, feldolgozása és forgalmazása, a stagnáló helyi gazdaság és a foglalkoztatottság növelése érdekében. Idén már 25 gazda, jövőre pedig már 32 gazda termeszti a növényt, gazdasági társaság keretében. Hogy miért válik egy korábban ismeretlen növény egyre népszerűbbé Franciaországban, azt az írásból megtudhatják.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A konzervipari paradicsomtermesztés gyakorlata napjainkban
(Dr. Dudás László és mtsai)
Ezen cikk az Agróforum 2010. februári lapszámában „Konzervipari paradicsomtermesztés” címmel megjelent cikk helyesbítéseként kerül közlésre. Az ott ismertetett régebbi termesztéstechnológia aktualizálásában, az ipari paradicsomot mintegy 400 hektáron termesztő, mezőberényi székhelyű Csárda-Agro Szövetkezet munkatársai segítettek.

A zöldborsó termesztése és gazdaságossága
(Dr. Deme Pál, Herédi Éva)
A szerzők ismertetik a zöldborsótermesztés jelenlegi helyzetét, valamint gazdaságosságának feltételeit egy vállalkozás példáján keresztül mutatják be, elemezve a zöldborsó termőterületét, termésátlagát, termelési költségét és jövedelmét a 2006-2008. évi eredmények alapján.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

A jégesők okozta károk és az ellenük való védekezés üzemi lehetőségei
(Dr. Apáti Ferenc)
A jövőben várhatóan, egyre nagyobb gyakoriságú és intenzitású jégesők miatt, egyre több hazai ültetvényben merül fel a jégesők elleni védekezés kérdése. Ennek kapcsán az írásból az üzemi védekezési rendszerek két módszerét, a jégvédő háló és a jégvédelmi ágyú alkalmazását ismerhetik meg a gazdaságossági, megtérülési szempontokat is figyelembe véve.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Mi is az a verjus?
(Dr. Zanathy Gábor, Dr. Lukácsy György)
Mire való a verjus, s miért merült feledésbe a használata? Mi az oka annak, hogy újabban mégis egyre többet hallunk róla?  – Minderre fény derül az írás elolvasásával!

In memoriam Dr. Bakonyi Károly (1921-2010)
(Dr. Kocsis László)
Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítőre emlékezünk.

Modellek vallanak a klímaváltozásról és hatásairól
(Dr. Ladányi Márta és mtsai)
Az ún. klímamodellek bonyolult, egymással szoros összefüggésben álló fizikai folyamatokat írnak le nagyszámú matematikai formulával. Az írásból a teljesség igénye nélkül néhány olyan modelltípust ismerhetnek meg az olvasók, melyek speciálisan a szőlő válaszadásának kérdését feszegetik.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Hogyan válasszunk… (12.) Bálacsomagolót
(Dr. Bellus Zoltán)
A sorozat mostani része a bálacsomagolók kiválasztásában nyújt segítséget a vásárlás előtt állóknak, bemutatva a helyes technológia összeállításához figyelembe veendő szempontokat, a rendelkezésre álló gépkonstrukciókat.

„Azért vásároltam ezekez a gépeket, hogy lehetőleg minél ritkábban kelljen szántani” (x)
(Dr. Demes György)
Axiál Kft. kínálatában szereplő SIMBA ST-Bar lazító alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.

Megkérdeztük… Hogyan készül egy hazai növényvédőgép-gyártó a XXI. század kihívásaira? (x)
(Dr. Demes György)
egyetlen hazai növényvédőgép-gyártó vállalatot, a FARMGÉP-et mindig is a környezetkímélő növényvédelmi eljárásokhoz való fokozott alkalmazkodás, a csökkentett vegyszerterhelést megvalósító technológiákra való törekvés jellemezte. Ennek szelleme hatja át folyamatban lévő gépfejlesztési projektjeiket is mind a szántóföldi gépek, mind az ültetvénypermetezők területén. Terveikről és megvalósult eredményekről kérdeztük a cég kereskedelmi igazgatóját.

A Manitou mellett Gehl rakodógépek is versenyben a VIII. Gépkezelői olimpián
(AF)
Az AXIAL Kft. immár hagyományszámba menően az idén is június elején rendezte meg a gépkezelők olimpiáját, amelyen a Manitou rakodógépek kezelői mellett a Gehl kompakt kotró-rakodók pilótái is harcba szállhattak a vándorkupáért és az értékes nyereményekért.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Agrármúltunk nagyjai. Kemenesy Ernő (1891-1985)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Kemenesy Ernő életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. Árvízi tanulságokról
(Kurucz Miklós)
A jegyzet mostani része a májusi árvíz kapcsán levonható tanulságokat és a kiváltó okokat foglalja össze, egyben rávilágítva a figyelmet egyfajta mezőgazdasági kárenyhítésként az ártéri gazdálkodás gyakorlatára.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

Letöltés:
Az itt található tartalom csak előfizetők számára tekinthető meg!