A Növénytermesztők, kertészek és növényvédők havi lapja

Aktuális számunk

Legutóbbi különszámunk

Agrofórum 2010 Június

Nyárelőn
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Az öntözés hazai helyzete és fejlesztésének szükségszerűsége, különös tekintettel a kertészeti ágazatokra
(Dr. Helyes Lajos)
A cikk felhívja a figyelmet az öntözés jelentőségére, mivel – az elmúlt 100 évet vizsgálva – az évek több mint 50 %-a aszályosnak tekinthető, aminek mértéke pedig egyre jelentősebb. Az írás első része áttekinti az öntözés mértékét jelentősen befolyásoló időjárási tényező, a csapadékmennyiség alakulását a 21. század első évtizedében, majd bemutatja az öntözött területek megoszlását és az öntözött növénykultúrákat hazánkban. Az írás második felében pedig értékeli az egyes öntözési módokat, és kifejti az indokolt öntözési fejlesztéseket az egyes kertészeti ágazatokban.

FÓKUSZBAN A TERMÉSBECSLÉS

Gondolatok a termésbecslésről és a módszertani ajánlásokról
(Dr. Bódis László)
A szerző a várható termés becslésének módszereiről – kiemelve egy gyors, viszonylag kevésbé időigényes eljárást – ad tájékoztatást, melyeket már csak azért is célszerű áttekinteni, mert egy FVM rendelet a gazdálkodók számára előírja a termésbecslést mint kötelező adatszolgáltatást.

A technológiafejlesztés kiindulópontja az állapotminősítés és a termésbecslés
(Dr. Pap János, DrFöldesi-Pap Virág)
Az állapotminősítés és a termésbecslés lassan egyenértékűnek tekinthető bármelyik agrotechnikai elemmel. Mindehhez azonban a tenyészidő „nyomon követése”, elemzése szükséges, amit megfelelő számú és véletlenszerű minta vételezésével, valamint szakmai és matematikai értékeléssel érhetünk el. Ezek az ismeretek segíthetik a gazdálkodókat a várható termés becslésében, és ezek alapján a jövőre nézve módosításokat végezhetnek a termesztéstechnológia folyamatában.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Minden rólunk (x)
Hírek és információk a Dow AgroSciences háza tájáról.

Toborzó. Beszámoló az Útkeresés XX. Rendezvényről
(Dr. Bódis László)
A Magyar Kukorica Klub idén is útjára indította a Kukorica Termésversenyt, melynek kihirdetésére – a verseny minél szélesebb körű népszerűsítése érdekében – az Agrofórum által szervezett ÚTKERESÉS rendezvénysorozat keretében került sor.

Kukorica Termésverseny 2010
(Dr. Szieberth Dénes)
Az írásból megismerhetik a Magyar Kukorica Klub szervezésében életre hívott Kukorica Termésverseny elmúlt évi tapasztalatait, valamint tájékoztatást kapnak a 2011-es versenyfelhívásról és az idei év újdonságairól is.

Don-Q Plusz: kalászfuzáriózis- és toxinstop (x)
(Jáger Ferenc)
A Summi Agro újdonsága a kalászfuzáriózis elleni védekezésben.

A szemes termények tárolása és korszerű védelme
(Dr. Bárány Sándor, Gerő Judit)
A gazdálkodók, a terményt tárolók alapvető érdeke a betárolt termények mennyiségének és minőségének megőrzése, hiszen olykor kis minőségi eltérés is nagy árveszteséggel járhat. Ennek lényeges feltétele, hogy a gabonaraktárak megfeleljenek a szakmai követelményeknek. Ebben nyújt segítséget az írás, mely áttekinti a tárolástechnológiai követelményeket, valamint ismerteti az üres raktárak fertőtlenítési és terményvédelemi módszereit, úgymint a gázosítást és a preventív, vegyszeres terménykezelést.

Infinito – áttörhetetlen védőpajzs a fitoftóra ellen (x)
(Farády László)
A Bayer CropScience új burgonyavész elleni gombaölő készítménye.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Kunadacsi gazdamajális
(Kurucz Miklós)
Kunadacson ebben az évben is megrendezésre került a gazdamajális, melynek céljai a magyar hagyományok megőrzése, kultúránk ápolása, lehetőség a térség agrárszereplőinek a tapasztalatcserére és ismeretbővítésre, valamint az őshonos állatok és a belőlük készült termékek, valamint az alföldi borok népszerűsítése.

Miniszter voltam…(12.) Beszélgetés dr. Boros Imrével
(Dr. Bódis László)
Beszélgetés dr. Boros Imre közgazdásszal, egykori FVM miniszterrel.

A SAATEN-UNION tovább erősíti a kiemelkedő képességű új generációs hibrid repcéi kínálatát (x)
Tekintsék át, milyen hibrid repcéket ajánl a Saaten-Union a repcetermesztők számára.
A mezőgazdaság gondterhes éve – 2009 (2.)
(Kaposi Lajos, Valkó Gábor)
A Mezőgazdasági Statisztikai Hivatal szakemberei írásuk második részében makrogazdasági mutatók alapján ismertetik a mezőgazdaság elmúlt évi teljesítményét, valamint a mezőgazdasági munkaerő-felhasználás és a külkereskedelemi egyenlegünk alakulását.
Újdonság a Cheminovától – a Glyfos® Dakar megérkezett! (x)
(Rácz Tibor)
Ismerjék meg a Glyfos Dakar széleskörű felhasználási területeit.

Agrár-külkereskedelem, 2009
(Dr. Szabó Jenő)
A pénzügyi, gazdasági válság piacszűkítő, fizetőképes keresletet visszafogó, hitelhez jutást nehezítő hatása mellett a külpiaci környezetre is kedvezőtlen hatással volt. Éppen ezért érdemes áttekinteni, hogy milyen évet zárt 2009-ben az agrár-külkereskedelmünk, hogyan alakultak az agrár- és élelmiszertermékek export- és az importbevételei, ill. ehhez kapcsolódóan milyen irányt mutatnak a főpiaci összefüggések.

Jövedelmező napraforgó, hosszútávon (x)
A napraforgó gombaölő szeres védelme DuPont technológiával.

A Magyar Növénynemesítők Egyesületének 2009. évi tevékenységéről
(Dr. Oláh István)
A közelmúltban tartotta évi rendes közgyűlését az idén fennállásának 21. évében járó Magyar Növénynemesítők Egyesülete. A rendezvény fontosabb pillanataiba nyerhetnek most betekintést az írásból.

Nemzetközi szakmai konferencia Budapesten
(AF)
2010. március 11-12-én 25 országából gyűltek össze forgalmazók, végfelhasználók és szakemberek Budapesten, hogy a Nufarm szervezésében afenoxi-herbicidek (hormonhatású herbicidek) mezőgazdaságban betöltött szerepéről tanácskozzanak.

A 4 tonnás repce nem lehetetlen! (x)
(Dr. Czinege Erik)
A Yara tápanyag-utánpótlási javaslata repcetermesztők számára, hogy a 4 tonnás hektáronkénti termésátlag ne csak álom legyen.

„Időzített bomba” az agrártámogatásokban. Beszélgetés dr. Rózsás Attilával
(Dr. Szalay Attila)
A mezőgazdaságról, az agrár- és vidékfejlesztésről szóló híradások elsősorban a 2013 utáni Közös Agrárpolitika jellegével, illetve tervezett, vagy éppen jósolt változásaival foglalkoznak. Viszont kevés szó esik arról, hogy mi lesz addig. Éppen ezért a mezőgazdasági vállalkozások esélyeiről és kilátásairól egy Veszprém megyei, elismerten jól működő vállalkozás tulajdonosát, dr. Rózsás Attilát kérdeztük, aki egyben a Budapesti Agrárkamara elnöke.

Miben rejlik a repce-betakarítás sikere?
(AF)
A fenti kérdésre keresték a választ szakmai tanácskozás keretében a Chemtura Europe Ltd. Magyarországi Fióktelepének munkatársai, ugyanis a cég kiemelt figyelmet fordít a már megtermett repce veszteségmentes betakarítására.

BIOENERGIA

Fás szárú energianövények termesztése (1.) Területválasztás és termőhely vizsgálat…
(Dr. Gyuricza Csaba)
A fás szárú energianövények létesítésével foglalkozó sorozatunk első részében az ültetvénytípusokkal, az újratelepítéses és a sarjaztatásos technológia legfontosabb ismérveivel, valamint a termőhely kiválasztásánál figyelembe veendő legfontosabb szempontokkal ismerkedhetnek meg.

A magyarországi biogáztermelés ösztönzése… (x)
FARMGAS európai uniós projekt a magyarországi biogáztermesztés ösztönzésére.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Padlizsán hajtatása korszerű termesztő-létesítményekben
(Dr. Terbe István, Kis Krisztiánné, Danyi Helga)
Az írásból a padlizsán hajtatásának ismérveit, a termesztéstechnológia egyes elemeit, a különböző alakváltozatokat, valamint e zöldség környezeti igényeit ismerhetik meg részletekbe menően.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Gyümölcstermesztésünk helyzete, lehetőségeink
(Dr. Z. Kiss László)
Gyümölcstermesztésünk értékeléséhez a szerző számba veszi az elmúlt évtized változásait a gyümölcskivitel és -behozatal, valamint a gyümölcstermés vonatkozásában. Emellett számos olyan tennivalóra világít rá, mely révén lehetőség mutatkozik ahhoz, hogy a magyar gyümölcstermesztés és -kivitel újra növekvő pályára álljon.

Almamoly elleni, új hatásmechanizmusú rovarölő szer: Madex® (x)
(Ujvári István)
A Biocont Magyarország Kft. új, almamoly elleni készítményét ajánlja az almatermesztők figyelmébe.

Az alma kalciumellátottságát meghatározó tényezők és a kalcium-utánpótlásának lehetőségei (x)
(Barkaszi Imre)
Ismerjék meg az Arysta LifeScience Magyarország Kft. kínálatában szereplő kalcium tartalmú levéltrágya használatának előnyeit.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Barangolás Nyugat-Európa szőlőskertjeiben
(Dr. Zanathy Gábor)
Egy szakmai kirándulás élménybeszámolójából megismerkedhetnek az olvasók az osztrák, a német és az elzászi gazdák integrált, bio- és a biodinamikus szőlőművelési gyakorlatával, az alkalmazott agrotechnikával, a környezettudatos talajápolás részleteivel.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Ismerjük meg a betakarító gépeket… (12.) Különleges kombájnok
(Dr. Bense László, Nagy István)
A betakarító gépekről szóló sorozatunk utolsó részében a különleges kombájnokkal, a napvilágot látott érdekes fejlesztésekkel ismerkedhetnek meg.

„Bár a gép nem volt olcsó, de ha az ember jó és megbízható gépet akar vásárolni, érdemes rá áldozni” (x)
(Dr. Demes György)
Monosem Super Crop sorközművelő kultivátor használatának gyakorlati tapasztalatai.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Agrármúltunk nagyjai. Kerpely Kálmán (1864-1940)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Kerpely Kálmán életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. A megáldott határról
(Kurucz Miklós)
A jegyzet soron következő része egy ókori eredetű népszokásra, a búzaszentelőre mint újjászületett hagyományra hívja fel a figyelmet.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

Letöltés:
Az itt található tartalom csak előfizetők számára tekinthető meg!