A Növénytermesztők, kertészek és növényvédők havi lapja

Aktuális számunk

Legutóbbi különszámunk

Agrofórum 2010 Október

A magvető
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Tájgazdálkodás, tájtermesztés – csak elmélet, vagy gyakorlat is?
(Dr. Binnyei András)
Az írásból a tájgazdálkodásban érvényesülő irányelvek megismerése mellett, számtalan, a tájtermesztéssel kapcsolatos gyakorlati kérdésre is választ kaphatnak, áttekinthetik pl., hogy klasszikus értelemben milyen tulajdonságok jellemzik a szántóföldet, melyek a szőlő- és gyümölcstermelésre, gyep- és erdőgazdálkodásra alkalmas területek.

FÓKUSZBAN A TALAJMŰVELÉS

Bevezető gondolatok
(Dr. Birkás Márta)

Segítsük a talajok gyógyulását okszerű műveléssel!
(Dr. Birkás Márta)
Kilúgzó, ülepítő esők, vízelöntések után: Segítsük a talajok gyógyulását okszerű műveléssel! Szerző a cikk első részében a klímajelenségek (vízár, jégverés, belvíz, sok csapadék), talajra gyakorolt hatásait sorolja fel, és számos példát vonultatva fel a talajok gyógyítására. A belvizes területeken fellépett erős gyomosodás visszaszorítása sajátos, körülményekhez igazított művelési megoldásokat követel. A talajlazítás, kultivátoros, tárcsás művelés és a szántás a nedves talajokon az általánostól eltérően alkalmazható, szerző ezért a várható előnyök mellett a kockázatokra is kitér. Végül az őszi szántással kapcsolatos tudnivalókat eleveníti fel, a nedvesebb talaj ugyanis a szokásosnál kíméletesebben művelhető.

Az idei év talajművelési tanulságai Karádon Riport
(Kosztolányi Attila)
A Karádi Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével a csökkentett menetszámú, lazításos talajművelésről, az idei csapadékos év problémáiról, tapasztalatairól beszélgettünk.

A csapadékos augusztus és szeptember talajművelési kihívásai Pókaszepetken. Riport
(Kosztolányi Attila)
A Zalagrár Kft. ügyvezető igazgatójával a 2010-es év nyárvégi talajművelési tapasztalatairól, kihívásairól beszélgettünk

Szántás, vetés
(Pajlócz András)
Napjainkban a szántás és a vetés a korszerű mezőgazdasági gépeknek és technológiának köszönhetően gyorsan, precízen és hatékonyan történik. Az írás egy évszázadot repít vissza az időben, felelevenítve miként végezte hajdan ezeket a munkákat a gazdálkodó parasztságunk.

Minden rólunk (x)
Rövid „hírcsokor” a Dow AgroSciences háza tájáról.

Fókuszban a traktorok, talajművelő, vető- és műtrágyaszóró gépek
(Dr. Demes György)
Az AXIÁL Kft. országos bemutató-sorozatáról készült írásunkban – elsősorban a 100 és 300 hektár közötti területméreten gazdálkodók igényeit figyelembe véve – különféle traktorokból, illetve talajművelő, vető- és műtrágyaszóró gépekből összeállított gépkapcsolatokat mutatunk be.

Az első Nagy Talajművelő Show. Tudósítás
(Demes Gabriella)
Augusztus elején két időpontban és két helyszínen négy neves európai talajművelő munkagépgyártó – a Kverneland, Väderstad, Lemken és Vogel-Noot – összefogva az Austro Diesel céggel – a Massey Ferguson traktorokkal – mutatta be erő- és munkagépeit, melyek egy-egy fontosabb, említésre méltó műszaki jellemzőit ismerteti az írás.

Környezetorientált talajművelés és versenyképesség (x)
Ismerjék meg a 3E talajművelési rendszer kínálta előnyöket.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Özönvízszerű májusi esők, pusztító nyári zivatarok
(Vadász Vilmos)
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembere az ide év tavaszi, nyári időjárásnak szélsőségeit tekinti át írásában.

FarmMet – Az időjárás-előrejelzés házhoz jön (x)
Ismerjék meg a www.farmit.hu agroportál legújabb szolgáltatását.

A magyar növényvédelmi szervezet kialakulásának története… (9.)
(Szentgyörgyi László, Dr. Eke István)
A hazai növényvédelmi szervezet történetét bemutató sorozat záró része a megyei növényvédő állomások 1954-es létrehozásáig követi nyomon a növényegészségügyi szervezet múltját.

YaraMilaTM-t a búzának is! (x)
A Yara tápanyag-utánpótlási javaslata őszi búza termesztők számára.

A Sumi Agro XII. Kalászosgabona Fórumáról jelentjük. Tudósítás
(Kosztolányi Attila)
A tavalyi év után, amikor is a mezőgazdasági finanszírozás volt a fő téma, az idei Sumi Agro tanácskozás középpontjában az őszi kalászos vetőmaghelyzet, a búzaminőség kérdései, a búzatermesztés és -értékesítés feladatai, és nem utolsó sorban az extrém időjárás kihívásai álltak.

Mitológiai istennők emléke gyomnövényeink tudományos neveiben
(Dr. Pinke Gyula)
Szépségük, gyógyászati felhasználásuk vagy éppen mérgező hatásuk révén számos gyomnövény elnevezése a görög-római mitológiához kapcsolódik. Elöljáróban csak annyit, hogy a nem éppen népszerű parlagfű is ebbe a körbe tartozik…

Talajerózió csökkentése és a biodiverzitás növelése. Tudósítás
(Szilágyi Bay Péter)
A Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Kutató Intézete és a Syngenta 2010. szeptember 2-án Szentgyörgyváron és Dióskálon tartotta meg közös bemutatóját, melynek középpontjában a talajerózió csökkentésének lehetőségei álltak pillangós magkeverékekből álló védősávokkal, ill. a biodivertitás növelésének lehetőségei pillangósvirágú nektár- és pollenlegelők létesítésével mezőgazdasági táblák szegélyeiben.

Szántóföldi kísérletek, 2010 (x)
(Vári Rita)
Linzer Ware termékek a Linzer Agro Trade Hungary Kft. tápanyagellátási kíséreteinek középpontjában.

TERMÉNYPIAC

TERKA-infó
(Dr. Bódis László)
Terménypiac, ahogy azt maguk a gazdálkodók látják.

Terménypiaci összefoglaló
(PN)
A főbb szántóföldi kultúrák (búza, kukorica, napraforgó, repce) vonatkozásában a világ terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását tekinthetik át.

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk „géntechnológiául” (4.) Genetikai szabályozás
(Dr. Heszky László)
A sorozat mostani részében a genetikai szabályozás lényegéről, ill. arról olvashatnak hasznos információkat, hogy a mai ismereteink szerint mit is tartalmaz a genetikai program.

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

Fás szárú energianövények termesztése (3.) Energetikai faültetvény létesítésére alkalmas fajok és fajták (2.)
(Dr. Gyuricza Csaba)
A fás szárú energianövények termesztését bemutató sorozat keretében a szeptemberi lapszámunkban már részletesen szóltunk az energetikai faültetvények létesítése kapcsán a növényválasztás szempontjairól, a jogszabályi környezetről, valamint a fűz nemzetségről. Most az akác, a nyár, valamint az egyéb faültetvények létesítésére alkalmas növényfajokat mutatjuk be.

A megújuló energiák felhasználásának helyzete Franciaországban
(Dr. Somogyi Norbert)
Az írásból a Párizsban rendezett ENERPESSE konferencia kapcsán betekintést nyerhetnek a megújuló energiaforrások (vízi, szél, nap, geotermikus) franciaországi használatáról és perspektívájáról.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Gyógynövények korszerű tápanyag-utánpótlása
(Zámboriné dr. Németh Éva)
Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszékén szakemberei azokat a széleskörű műtrágyázási kísérleteik eredményeit adják közre írásukban, amelynek során a hazánkban gyakrabban termesztett gyógy- és fűszernövényfajok tápanyagellátásának optimalizálását célozták.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Tápanyag-egyensúly a talajban és a gyümölcsfákban
(Dr. Szalay László)
Azt minden gyümölcskertész tudja, hogy ha valamely tápanyagból hiány van, az visszaveti a fák fejlődését, tartós hiány pedig maradandó károsodást is okozhat. Azt már kevesebben, hogy nemcsak a tápelemek mennyisége, hanem azok egymáshoz viszonyított aránya is nagyon fontos termesztési tényező. De hogy mit is jelent az ionantagonizmus szakkifejezés, és miért célszerű megtudni, ahhoz ajánlott elolvasni a nélkülözhetetlen ismereteket összefoglaló rövid írást.

Pledge – Csak ha nyomaszt… a csikófarok! (x)
(Szabó Roland)
A SumiAgro őszi gyomirtási javaslata a betyárkóró ellen szőlő- és gyümölcsültetvényekben.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A badacsonyi klónszelekciós nemesítés eredményei
(Dr. Májer János, Györffyné dr. Jahnke Gizella)
Az írásból a badacsonyi klónszelekciós nemesítés múltját, valamint napjain legújabb nemesítési eredményeit tekinthetik át.

Németh Márton ampelográfiai munkássága
(Dr. Hajdu Edit)
Születésének 100. évfordulója alkalmából Németh Mártonra és munkásságára emlékezünk a szőlő fajtáink rendszerezése, azonosítása és leírása terén.

Szőlővédelem és gépesítés felsőfokon
(Dr. Demes György)
A Syngenta Kft. és a KITE Zrt. által kínált, a szőlőtermesztésben használatos legújabb növényvédelmi megoldásokkal és gépesítési eljárásokkal ismerkedhetnek meg az Egri borvidéken, a Thummerer Pincészetben tartott rendezvény kapcsán.

A bor és a kenyér. Tudósítás és interjú
(Dr. Bódis László, Szilágyi Bay Péter)
Augusztus 18-án Kecskemét-Katonatelepen – az ország nemzetközi hírű szőlőfajta-gyűjteményének színhelyén – rendezték meg az alföldi kenyér, szőlő és bor konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutatóállomásának szervezésében. A konferenciát követően Dr. Nádosy Ferenccel, a kutatóállomás igazgatójával beszélgettünk.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Ismerjük meg a betakarító gépeket… (15.) Rendkezelő gépek
(Dr. Bense László, Nagy István)
A sorozat mostani részében a rendkezelő gépekkel, a különféle típusokkal, azok műszaki felépítésével, működési elvével ismerkedhetnek meg.

A 200 kg-ig fokozatmentesen növelhető csoroszlyaterhelés révén… (x)
(Dr. Demes György)
Gyakorlati tapasztalatok az Axiál Kft. kínálatában szereplő Tume Nova Combi vetőgéppel..

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Agrármúltunk nagyjai. Bittera Gyula (1893-1970)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Bittera Gyula életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. Gondolatok a vidékfejlesztésről (1.)
(Kurucz Miklós)
A jegyzet soron következő része a vidékfejlesztés fontosságára irányítja rá a figyelmet.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

Letöltés:
Az itt található tartalom csak előfizetők számára tekinthető meg!