A Növénytermesztők, kertészek és növényvédők havi lapja

Aktuális számunk

Legutóbbi különszámunk

Agrofórum Extra 36.

Az őszi vetésű növények állapota
(MgSzH Központ)
Az írásból megtudható, mit mutatnak az őszi vetésű növények az MgSzH megyei Földművelésügyi Igazgatóságai által készített állapotfelmérés alapján.

Növényvédelmi előrejelzés korszerűen (3.) Gabonakártevők helyi előrejelzésének lehetőségei és módszerei
(Dr. Benedek Pál)
Az integrált termesztési programok ma már követelményként írják elő a növényvédelmi előrejelzés helyi (üzemi) módszereinek alkalmazását, amelyek közül most a gabonafélék legfontosabb kártevőinek szignalizációs lehetőségeit és a védekezési döntések szempontjait tekinthetik át részletekbe menően.

Az őszi búza betegségei és a védekezés
(Dr. Békési Pál)
A szerző írása első felében áttekinti a legfontosabb szártő-betegségek, levélfoltosságok, rozsdabetegségek tüneteit, terjedésük feltételeit, majd a védekezés lehetőségei kapcsán a mivel, mikor, hányszor kérdésekre adja meg a választ.

A fuzáriózis nem csak nálunk probléma
(Hertelendy Péter)
Ez év március 23-24-én, Szegeden rendezték meg az Európai Unió Mycored-projektjének részeként azt a nemzetközi tanácskozást, mely összesen 8 uniós tagállam és 3 unión kívüli ország szakértőinek részvételével a gabonafélék fuzárium gombák okozta betegségeivel foglalkozott, kiemelten kezelve a fajta regisztrációs folyamatot.

Kalászosok integrált védelme Bayer módon (x)
(Farády László)
A Bayer CropScience teljes kalászosvédelmi technológiáját kínálja a növénytermesztők figyelmébe.

Kalászosokban használható gombaölő és rovarölő szerek
(Összeállította: Endrédi Glória)
A táblázatokból a kalászosokban engedélyezett gombaölő és rovarölő szereket tekinthetik át.

Időszerűen a kukorica fiatalkori kártevőiről
(Dr. Keszthelyi Sándor)
E cikk keretében a szerző a kukorica fiatalkori kártevőinek legfontosabb biológiai ismereteit adja közre, emellett a 2009-10-es klíma rovarfejlődést és -telelést befolyásoló sajátságaira, illetve az idei évben engedélyezett, kapcsolódó növényvédő szerek bemutatására tér ki.

Startertrágyázás mikrogranulátumokkal, avagy tápanyagpótlás gazdaságosan
(Rácz Tibor)
A tápanyagpótlás területén a célzott, a növény igényeinek, valamint a talaj tápanyagszolgáltató képességének megfelelő trágyázási mód kiválasztása a hatékonyság és a gazdaságosság szempontjából egyaránt fontos. Ezeket a tényezőket figyelembe véve a startertrágyázás egy olyan lehetőség, amely több elvárásnak is megfelel: célzottan, a növény egyik legérzékenyebb fenológiájában (csírázáskor) biztosítja a legfontosabb tápelemeket; kis mennyiségben kijuttatva is hatékony. A cikk nemcsak a startertrágyázás előnyeit mutatja be, hanem hasznos tanácsokat is ad a kijuttatáshoz kapcsolódóan.

Hogy az öt tonnás repce ne csak álom maradjon (x)
(Dr. Füzi István)
A BASF gombabetegségek elleni növényvédelmi ajánlata a repcetermesztők számára.

A növényvédelem méhészeti vonatkozásai
(Tóth Péter)
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) irányításával végzett három éves méhegészségügyi vizsgálatok tapasztalatait ismerhetik meg, melyek a méhek rendellenes viselkedésének okait kutatták.

Közellenség a parlagfű
(Lászlóné Pécsi Paula)
Az egészségügyi problémák mellett a parlagfű a mezőgazdasági termelésben is jelentős károkat okoz. Erős gyomosodás esetén akár 20 %-kal is kevesebb lehet a termés, emellett jelentős lehet a kiszabott bírság is, éppen ezért érdemes tisztában lenni a jogszabályokban foglalt parlagfű-mentesítési kötelezettség előírásaival és annak elmulasztása esetén lefolytatott hatósági eljárás menetével.

A kaszálási időpont hatása a parlagfű fejlődésére…
(Dr. Basky Zsuzsa)
A parlagfű a városi, rudelrális, roncsolt és bolygatott területeken, vonalas létesítmények (utak, vasutak) mentén, belterületen (falvak, városok környékén) a környezetszennyező totális herbicidek alkalmazása helyett kaszálással írtható. A szerző írásában annak a vizsgálatnak eredményeit adja közre, melyben a parlagfű növények tömegét, magasságát, az azokon kialakult porzós virágzatok és termős virágok számát hasonlították össze különböző kaszálási időpontok szerint, ugyanis a gyakorlatban a vágási magasság és a parlagfű fenológiája határozza meg a kaszálás gyakoriságát.

Az ürömlevelű parlagfű agrotechnikai gyomszabályozása gabonatarlón
(Dr. Lehoczky Éva, Dr. Béres Imre)
A szerzők írásukban herbológiai kísérleteik eredményét összegzik, melyben gabonatarlón vizsgálták és értékelték a tarlóhántás eszközeinek hatását a parlagfű túlélésére és újrakelésére.

Adalékanyagok célszerű alkalmazása a vegyszeres növényvédelemben
(Tóth Ágoston)
A növényvédő szerek hatékonysága különböző adalékanyagok hozzáadásával – költségnövelés nélkül – javítható. Ennek magyarázatát és az adalékanyagok típusait ismerhetik meg a cikkből.

Tavaszi munkák az ültetvényekben
(Dr. Csizmadia Zoltán)
A metszés, a szőlők nyitása, a törzstisztítás, a lemosó permetezés mind a kertész, mind a gépész szakembereknek számtalan feladatot adnak, melyeket most a gépesítés szempontjából tekinthetnek át az írásból.

Indul a repülőgépes növényvédelmi szezon. Riport
(Kosztolányi Attila)
Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetségének (MERÉSz) elnökével az induló repülőgépes növényvédelmi idényről, e tevékenység jogi hátteréről, a légi növényvédelem előnyeiről, valamint a jövő kihívásairól beszélgettünk.

Káposztafélék jelentősebb kártevői
(Dr. Pénzes Béla)
A jelen írásában a szerző a tenyészidő előrehaladását követve áttekintést nyújt a káposztafélék potenciális kártevőiről, azok jelentőségéről, valamint a védekezés lehetőségeiről.

A szőlőtőke pusztulását okozó xilofág taplógombák
(Dr. Véghelyi Klára, Dr. Zanathy Gábor, Dr. Bisztray György)
Az írásból részletekbe menően megismerhetik a szőlőtőke pusztulását okozó bazídiumos nagygombák, vagyis a taplók szőlőn való előfordulási eseteit.

Az almamoly elleni, új hatásmechanizmusú rovarölő szer: MADEX (x)
(Ujvári István)
A Biocont Magyarország Kft. új rovarölő szerét, a Madex-et ajánlja az almatermesztők figyelmébe.

Tanos® + Talendo® a szőlő védelmére (x)
A DuPont növényvédelmi megoldásai a szőlő gombabetegségei ellen.

Ahol a szakma mellett a boroké volt a főszerep. Tudósítás
(Dr. Demes György)
A Syngenta immár kilencedik alkalommal rendezte meg 2010 márciusában a magyar borok versenyét, amelynek célja 22 borvidék 323 borának megmérettetése volt. Az esemény egyúttal alkalmat nyújtott arra, hogy a megjelentek a Syngenta legújabb növényvédelmi technológiáival is megismerkedjenek.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

Letöltés:
Az itt található tartalom csak előfizetők számára tekinthető meg!