A Növénytermesztők, kertészek és növényvédők havi lapja

Aktuális számunk

Legutóbbi különszámunk

Agrofórum Extra 47.

Látlelet a kukoricából
(Dr. Bódis László)

Tartalékok a kukorica agrotechnikájában
(Dr. Pepó Péter)
Ez az írás a teljesség igénye nélkül néhány agrotechnikai elem szerepét, jelentőségét mutatja be több évtizedes tartamkísérleti eredmények alapján, hangsúlyozva, hogy a kiragadott eredmények nem teljes körűek, mégis reprezentálják azokat a legfontosabb tartalékokat, amelyekkel napjainkban a hazai kukoricatermesztés agrotechnikájában rendelkezünk.

500-ak klubja – kísérleti eredmények a számok tükrében (x)
Egy szaktanácsadáson alapuló modern műtrágyázási demonstrációs kísérletsorozat 2012-es eredményeit ismerhetik meg a Genezistől.

Kukorica körkép – 2012
(Lukács József)
A NÉBIH szakembere a hazai kukoricatermesztés 2012-es főbb adatairól, tehát a vetésterületről, a betakarított termésmennyiségről és minőségről számol be megyénként, elemezve egyúttal a termesztéstechnológiai folyamatokra nagy hatást gyakorló időjárási tényezők alakulását havi bontásban.

Megfelelni az új kihívásoknak: a Syngenta új generációs kukorica hibridjei megérkeztek (x)
(Dr. Bódi Zoltán, Zilahi András)
Tekintsék át a Syngenta kínálatában szereplő új generációs kukorica hibrideket.

Csökkenő tartalékok a kukorica világpiacán
(Garay Róbert, Varga Edina)
Az AKI szakemberei nemcsak a világ kukoricatermelésének és -felhasználásának alakulását, hanem a kukorica-kereskedelem középtávú kilátásait is bemutatják írásukban.

Kukorica vetőmag-szaporítási tapasztalatok 2012-ben
(Benke Zoltán, Szabó Béla)
A NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának szakemberei az elmúlt évek adatainak tükrében összegzik a hazai kukorica vetőmag-szaporítás 2012-es helyzetét, a vetőmag-előállító területek nagyságában, a fajtahasználatban végbement változásokat, továbbá ismertetik az idei évben jelentkező mennyiségi és minőségi problémák hátterét és a fémzárolás várható alakulását.

A DOW SEEDS hibridek teljesítménye a 2012-s évben (x)
A Dow Seeds a tengeri őshazájából származó széles genetikai bázisú új vonalakkal, hibridekkel gazdagítja a hazai kukorica szortimentet.

„Etetni” a kukoricát! (x)
(Dr. Térmeg János)
A Yara termékkínálata kukoricatermesztők számára.

Kukoricatermesztést támogató, többéves kísérleti tapasztalatok
(Dr. Árendás Tamás és mtsai)
Arról, hogy egységnyi hatóanyag termésnövelő, vagy -csökkentő hatása és az évjárat között milyen kapcsolat lehet, úgy gondoltuk egy Martonvásáron, négyes forgóban (kukorica – tavaszi árpa – borsó – őszi búza), több hibriddel folytatott N-trágyázási tartamkísérlet jó betekintést nyújt.

Saaten-Union. Több termés. Nagyobb biztonság (x)
A Saaten-Union új generációs hibridajánlata a kukoricatermesztők számára.

A 2012. évi kukoricatermesztési kísérleteink eredményei a megelőző évek adatainak összehasonlításában
(Dr. Széll Endre Dr. Szél Sándor, Makra Máté)
A szerzők a Gabonakutató Nonprofit Kft.-ben 2012-ben beállított kukoricakísérletek eredményeit elemzik az elmúlt évek adatainak tükrében, közreadva a tőszámmal, a vetésidővel, valamint az évjárat, műtrágyázás és elővetemény hatásával kapcsolatos tapasztalataikat, megfigyeléseiket.

Limagrain szemes- és silókukorica vetőmagok (x)
(Nedvesi Renáta, Mórocz Péter)
Tekintse át a Limagrain vetőmagajánlatát szemes- és silókukoricában.

Mi hiányzik a nagyobb terméshez?
(Dr. Szieberth Dénes)
Nem egyszerű megbecsülni, hogy egy adott termőtábla vagy kísérleti parcella mennyivel teremhetett volna többet, ha valami máshogy történik. Mégis, le kell vonni a következtetéseket és vissza kell csatolni a tapasztalatokat a következő termelési ciklusba. A szélsőséges körülmények között kapott eredményeket azért kell elemeznünk, mert ezek rámutatnak azokra az alapvető hibákra vagy tennivalókra, amelyek megoldása elengedhetetlen kellékei az előrelépésnek. Ez utóbbira vállalkozik ez az írás is.

Szárazságtűrőbb kukorica hibridek nemesítése az EURALIS-nál (x)
(Dr. Nagy Sándor)
A szárazságot átlagosnál jobban toleráló kukorica hibridek az EURALIS-tól.

Kukorica Termésverseny, 2012
(Dr. Szieberth Dénes)
Az írásból nemcsak a IV. Kukorica Termésverseny összegző tapasztalatait, hanem táblázatos formában az annak során kapott legfontosabb adatokat és eredményeket is megismerhetik.

Fenntartható növényvédelem – biztonságos növényvédő szer használat (x)
(József Csilla)
A Syngenta írása betekintést enged a növényvédő szerek kockázat becslési, engedélyezési folyamataiba, valamint a növényvédő szer felhasználás szigorúan ellenőrzött tevékenységébe.

Lehetett volna jobb és több. A Top20 Fajtakísérletek 2012. évi eredményei
(Dr. Szieberth Dénes)
A Magyar Kukorica Klub szakember arra vállalkozik írásában, hogy egy „utólagos kísérleti szemlével” áttekintse, milyen körülmények között születtek meg a Top20 kísérleti eredmények, a 18 helyen elvetett hibridek közül miért annyi és miért éppen azok a kísérletek kerültek az országos értékelésbe, amelyeket közreadtak.

Tápanyagot a kukoricának – de mikor? (x)
(Hoyer Rita)
Ismerjék meg a LINZER AGRO TRADE Hungary Kft. szántóföldi kísérleteinek eredményeit, melyben azt vizsgálták, mikor és milyen formában érdemes kiadni a kukorica számára nélkülözhetetlen tápanyagokat.

A GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérletek
A GOSZ-VSZT szakemberei az általuk beállított posztregisztrációs fajtakísérletek éréscsoportok szerinti adatainak főátlagait, továbbá az egyes kísérleti helyek terméseredményeit adják közre táblázatos formában.

Duo System® – Speciális megoldás a kukorica gyomirtásában (x)
Tekintsék át a BASF két részből álló gyomirtási rendszerét, melynek egyik eleme a Focus Ultra ellenálló kukorica hibrid, a másik pedig maga a szuperszelektív egyszikűirtó szer, a Focus Ultra.

A kukorica fejlődésének és termesztésének 2012-es kronológiája
(Dr. Keszthelyi Sándor, Dr. Kazinczi Gabriella)
A szerzők kronológiai sorrendben összegzik tanulmányukban a kukorica talaj-előkészítésének, fejlődésének, termesztésének 2012. évi tapasztalatait.

PYTHON OPTIMA – Új dimenzió a kukorica korai posztemergens gyomirtásában (x)
A Dow AgroSciences egy új technológiai csomagot kínál a kukorica korai posztemergens gyomirtására.

Két aszályos év után… Gyomirtási tapasztalatok és tanulságok – nem csak kukoricában
(Benécsné dr. Bárdi Gabriella)
A 2012-es év nem indult ígéretesen és sajnos nem is zárul úgy a szántóföldi növénytermesztők számára, de minden rosszból lehet és érdemes is tanulni, ezért e cikk keretében a szerző megpróbálja összegezni e szélsőséges év gyombiológiai és gyomirtási tapasztalatait, valamint az azokból levonható tanulságokat kukoricában, napraforgóban, továbbá a kalászosokban.

Az új, továbbfejlesztett Monsoon megérkezett (x)
(Rikk István)
Egy valódi hatástartammal rendelkező posztemergens készítmény a Bayer CropScience kínálatában a kukoricatermesztők számára.

Talajművelés HORSCH módra (x)
Ismerjék meg a különféle Horsch munkagépekkel végzett talajművelés előnyeit.

Santana 1 G – túl a harmadik éven (x)
(Somos Ferenc)
Rövid összegzés az Arysta Magyarország Kft.-től a Santana 1 G talajfertőtlenítő készítmény felhasználásának első három évében szerzett tapasztalatokról.

A kukorica kártevői és tüneteik
(Dr. Szeőke Kálmán)
Melyek a kukorica legfontosabb kártevői, és miről ismerhetők fel az általuk okozott tünetek, ill. milyen védekezési módok állnak ellenük rendelkezésünkre? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ ezen írásából.

Célzott kezelésekkel a gyomok ellen (x)
(A. Gy.)
DuPont gyomirtási megoldások a kukoricatermesztők számára.

Az „aszály” árnyékában – termelői tapasztalatok a 2012-es esztendőről. Riport
(Kosztolányi Attila)
A Komárom-Nagyigmánd térségében családi gazdaság keretében szántóföldi növénytermesztéssel, valamint gépi szolgáltatással foglalkozó Körmendi Szilárdot kukoricatermesztésük sarokpontjairól, az idei aszályos év tapasztalatairól, valamint az MKK Kukorica Termésversenyén elért eredményükről kérdeztük.

Kipróbált megoldások különböző kukorica gyomirtási helyzetekben (x)
(Salamon György)
Gyakorló szakemberek vallanak a Nufarm Hungária Kft. gyomirtási megoldásairól.

A francia kukoricavetőmag-termesztők kilátásai
(Dr. Somogyi Norbert)
A francia kukoricatermelők országos szövetsége (AGPM) szervezésében szeptemberben került sor a szervezet éves közgyűlésére Poitiers-ban. Mivel Magyarország az EU második legnagyobb kukoricavetőmag-termelője Franciaország után, úgy gondoltuk, érdemes a kukorica- és cirokvetőmag- termelők ülésén elhangzottakat alaposabban áttekinteni. Erre vállalkozik hát ez az írás.

SPIRIT – a fenntartható kukorica gyomirtás kulcsa (x)
(Koscsó Árpád)
Új termék a kukorica gyomirtásában a Makhteshim Agan-tól.

Tallózás külföldi szaklapokban…
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

Letöltés:
Az itt található tartalom csak előfizetők számára tekinthető meg!